ചിക്കൻ കൊണ്ടാട്ടം കഴിക്കാൻ ഇനി ഹോട്ടലുകളിലൊന്നും പോവണ്ട.. ഈസി ആയി ഇനി വീട്ടിൽ തന്നെ തയ്യാറാക്കാം; അതേ രുചിയോടെ| Restaurant Style Chicken Kondattam Recipe

0

Restaurant Style Chicken kondattam recipe

ചിക്കൻ വിഭവങ്ങൾ ഇഷ്ടമല്ലാത്തവരായി ആരാണ് ഉള്ളത്. ഇന്ന് നമ്മൾ എവിടെ തയാറാക്കാൻ പോകുന്നത് ഒരു സൂപ്പർ ചിക്കൻ കൊണ്ടാട്ടം ആണ്. ഇങ്ങനെയൊന്ന് ഒരിക്കലെങ്കിലും തയാറാക്കി നോക്കൂ..

ചേരുവകകൾ/ Ingredients:

  • ചിക്കൻ
  • മുളക്പൊടി
  • മഞ്ഞൾപൊടി
  • മല്ലിപൊടി
  • ഇഞ്ചി
  • വെളുത്തുള്ളി
  • നാരങ്ങാ നീര്
  • ഉപ്പ്
  • ഓയിൽ
  • കുത്തുമുളക് പൊടി
  • ടൊമാറ്റോ സോസ്
  • കറിവേപ്പില

Ingredients:

  • Chicken
  • Chili powder
  • Turmeric powder
  • Coriander powder
  • Ginger
  • Garlic
  • Lemon juice
  • Salt
  • Oil
  • Chillie powder
  • Tomato sauce
  • Curry leaves

How to Make Restaurant Style Chicken kondattam recipe

ആദ്യമായി തന്നെ നല്ലതുപോലെ കഴുകി വൃത്തിയാക്കി വെച്ചിരിക്കുന്ന ചിക്കനിലേക്ക് ഒരു ടേബിൾസ്പൂൺ മുളക്പൊടി, കാൽ ടീസ്പൂൺ മഞ്ഞൾപൊടി, അര ടേബിൾസ്പൂൺ മല്ലിപൊടി, ഒരു ടേബിൾസ്പൂൺ ഇഞ്ചി വെളുത്തുള്ളി പേസ്റ്റ്, ഒരു നാരങ്ങാ നീര്, അര ടീസ്പൂൺ ഉപ്പ്, എന്നിവ ചേർത്ത് കൈവെച്ച് നന്നായി മിക്സ് ചെയ്തെടുക്കണം. ശേഷം ഇതു ഒരു മണിക്കൂർ നേരമെങ്കിലും റസ്റ്റ് ചെയ്യാനായി വെക്കണം. ഒരു മണിക്കൂറിനു ശേഷം നമുക്കിത് തയ്യാറാക്കുന്നതിനായി ഒരു പത്രം വെക്കാം..

അത് ചൂടായി വരുമ്പോൾ ചിക്കൻ വറത്തെടുക്കുന്നതിന് ആവശ്യത്തിനുള്ള ഓയിൽ ഒഴിച്ചുകൊടുക്കാം.. ഇതിലേക്ക് കുറച്ചു കറിവേപ്പില ഒന്ന് എട്ടു കൊടുത്തതിനു ശേഷം ചിക്കൻ ഇതിലേക്ക് ഓരോന്നായി ഇട്ടുകൊടുത്തതിനുശേഷം ഒന്ന് പൊരിച്ചെടുക്കാം. അതിനുശേഷം ഇതൊന്ന് മാറ്റിവെക്കാം. ഇനി ഇതിൽ നിന്നും കുറച്ചു ഓയിൽ നമ്മക്ക് മാറ്റിയതിനുശേഷം, ഇതിലേക്ക് കുത്തുമുളക് പൊടി ഒന്ന് കളർ മാറുന്നത് വരെ ഒന്ന് വഴറ്റാം ശേഷം ഇതിലേക്ക് 20 ചെറിയുള്ളി അരിഞ്ഞത് ഇതിലേക്ക് ചേർത്തതിനുശേഷം നന്നായി ഒന്ന് വഴറ്റിയെടുക്കാം ശേഷം ഇഞ്ചി വെറുത്തുള്ളി പേസ്റ്റ് കൂടി ചേർത്ത് വഴറ്റാം. ഇനി ഇതിലേക്ക് മുളക്പൊടി, മല്ലിപൊടി, ഗരംമസാല, എന്നിവഎല്ലാം ഒന്ന് യോജിപ്പിച്ചെടുക്കാം. ഇനി ഇതിലേക്ക് ടൊമാറ്റോ സോസ് ചേർത്ത് കൊടുക്കാം. ഇതൊന്ന് ആയി വരുമ്പോൾ കുറച്ചു വെള്ളം ഒഴിച്ച് ഒന്ന് തിളപ്പിച്ചതിന് ശേഷം പൊരിച്ചുവെച്ചിരിക്കുന്ന ചിക്കൻ കൂടി ചേർത്ത് നന്നായി മിക്സ് ചെയ്ത അടച്ചുവെച്ചു വേവിക്കാം. video credit : Mrs Malabar Chicken kondattam recipe


Chicken Kondattam is a popular and spicy chicken fry from Kerala, often served as a starter or a side dish. Here is a restaurant-style recipe for you to try at home.

Ingredients

For the Marinade:

  • 500g boneless chicken, cut into bite-sized pieces
  • 1 tbsp Kashmiri chili powder (for color and mild heat)
  • 1 tsp ginger-garlic paste
  • 1/4 tsp turmeric powder
  • 1/2 tsp black pepper powder
  • 1/2 tsp garam masala
  • 1 tbsp cornflour or rice flour (for a crispy coating)
  • 1 tbsp lemon juice
  • Salt to taste

For the Condattam Masala:

  • 2 tbsp coconut oil
  • 10-12 shallots, sliced (or 1 large onion, finely chopped)
  • 1 tbsp ginger-garlic paste
  • 4-5 dried red chilies, broken into pieces
  • 2-3 sprigs curry leaves
  • 1 tsp Kashmiri chili powder
  • 1/2 tsp coriander powder
  • 1/4 tsp turmeric powder
  • 1 tsp red chili flakes
  • 1 tbsp tomato ketchup
  • 1 tsp soy sauce
  • 1/4 cup grated coconut (optional, for a unique flavor and texture)
  • Salt to taste

Instructions

  1. Marinate the Chicken: In a bowl, combine all the ingredients for the marinade (chicken, Kashmiri chili powder, ginger-garlic paste, turmeric powder, black pepper powder, garam masala, cornflour, lemon juice, and salt). Mix well, ensuring every piece of chicken is evenly coated. Let it marinate for at least 30 minutes.
  2. Fry the Chicken: Heat oil in a pan or wok for deep frying. Carefully place the marinated chicken pieces in the hot oil. Fry in batches to avoid overcrowding, which can make the chicken soggy. Fry until the chicken is golden brown and crispy. Once cooked, remove and drain on a paper towel.
  3. Prepare the Condattam Masala: In a separate pan, heat 2 tablespoons of coconut oil. Add the dried red chilies and curry leaves and fry for a few seconds until fragrant and crisp. Remove them and set them aside for garnish later.
  4. In the same pan with the remaining oil, add the sliced shallots (or onions) and sauté until they turn soft and translucent. Add the ginger-garlic paste and cook until the raw smell disappears.
  5. Reduce the flame to low and add the spice powders: Kashmiri chili powder, coriander powder, turmeric powder, and red chili flakes. Sauté for a minute until the spices are fragrant, being careful not to burn them.
  6. Add the tomato ketchup and soy sauce. Mix well and cook for a minute until the sauce thickens slightly. If the mixture is too dry, you can add a tablespoon or two of water.
  7. Combine and Serve: Add the fried chicken pieces to the pan with the masala. Toss everything together on high heat, ensuring the chicken is thoroughly coated in the spicy mixture.
  8. Finally, add the fried dried red chilies, crispy curry leaves, and the grated coconut (if using). Give it a final toss.

Serve the Chicken Kondattam hot as an appetizer or with a side of rice or paratha.

രാവിലത്തേക്ക് എന്തുണ്ടാക്കുമെന്ന് ടെൻഷൻ വേണ്ട!! ഈയൊരൊറ്റ കിടിലൻ ഐറ്റം മാത്രം മതി; കുട്ടികൾ ചോദിച്ചുവാങ്ങി കഴിക്കും| Easy Masala Bread Breakfast Recipe

Leave A Reply

Your email address will not be published.