Kerala Style Crispy Kuzhalappam Recipe: നമ്മൾ കുട്ടികൾക്കൊക്കെ വേണ്ടി പല തരത്തിലുള്ള വറവൊക്കെ വീട്ടിൽ ഉണ്ടാക്കുന്നുണ്ടാവും. അതിന്റെ കൂടെ തന്നെ വളരെ എളുപ്പത്തിൽ തന്നെ ഉണ്ടാക്കാൻ പറ്റുന്ന എല്ലാ ആളുകൾക്കും ഒരു പോലെ ഇഷ്ടപ്പെടുന്ന ഒരു അടിപ്പൊളി വറവാണ് കുഴലപ്പം. അപ്പോൾ ഈ കുഴലപ്പം ഉണ്ടാക്കുന്നതെങ്ങനെയെന്ന് നോക്കിയാല്ലോ.
അതിനായി ആദ്യം തന്നെ വറുത്ത അരിപ്പൊടി എടുക്കണം. ഒപ്പം തന്നെ 3/4 കപ്പ് തേങ്ങ നല്ല വിളഞ്ഞ തേങ്ങ വേണം എടുക്കാൻ. അതോടൊപ്പം 8 നല്ല വലിപ്പമുള്ള ചുവന്നുള്ളി, 5 വെള്ളത്തുള്ളി, 1/2 ടീസ്പ്പൂൺ ജീരകം, 2 ടീസ്പൂൺ എള്ള് ഇത്രയും എടുക്കണം. അതിനു ശേഷം തേങ്ങയും ജീരകവും ഉള്ളി ,വെളളുത്തുള്ളി ആവിശ്യത്തിനു വെള്ളവും ചേർത്ത് നന്നായി മിക്സിയിൽ അരച്ചെടുക്കണം. മറ്റൊരു പാനിൽ 3/4 കപ്പ് വെള്ളം, 1 ടീസ്പ്പൂൺ ഉപ്പ് പാകത്തിന് ചേർത്ത് വെള്ളം നന്നായി ചൂടാക്കണം.
അതിലേക്ക് അരിപ്പൊടി കുറേശ്ശേ ചേർത്ത് നന്നായി വറുത്തെടുക്കണം. ഒപ്പം തന്നെ അരച്ച് വെച്ചിരിക്കുന്ന തേങ്ങയും ചേർത്ത് നന്നായി കുഴക്കണം. നന്നായി വേവിച്ചതിനു ശേഷം എള്ള് ചേർത്ത് തവികൊണ്ട് കുഴച്ചെടുത്ത് പത്ത് മിനിറ്റ് അടച്ച് വെക്കണം. ചൂടോടെ തന്നെ മാവ് കുഴച്ചെടുക്കണം ആദ്യം തവികൊണ്ട് നന്നായി കുഴക്കണംശേഷം കൈക്കൊണ്ട് കുഴക്കണം. അതിനു ശേഷം ഒരു 5 മിനിറ്റ് മാവ് പാത്രത്തിൽ മൂടി കൊണ്ട് അടച്ച് മാറ്റിവെക്കണം. ചപ്പാത്തിക്ക് പരത്തുന്ന പോലെ മാവ് പരത്തി
കുഴപ്പത്തിന്റെ ഷേപ്പാക്കിയെടുക്കണം. അങ്ങനെ കുഴലപ്പം ഷെയ്പ്പാക്കി കഴിഞ്ഞാൽ അടുപ്പിൽ ഒരു പാൻ വെച്ച് ആവിശ്യത്തിനു വെള്ളിച്ചെണ്ണ ഒഴിച്ച് ചൂടാക്കിയതിനു ശേഷം കുഴലപ്പം ഒരോന്നായി എണ്ണയിലേക്ക് ഇട്ട് കൊടുക്കണം. കുഴലപ്പം നല്ല കൃസ്പ്പിയായി വറുത്തെടുക്കണം. ഇതോടെ നമ്മുടെ കുഴപ്പം ഇവിടെ റെഡിയായി. ഈ റെസിപ്പിയുടെ കൂടുതൽ വിശേഷങ്ങളറിയാൻ നമ്മുക്ക് ഈ വീഡിയോ മുഴുവനായി കണ്ടു നോക്കിയാല്ലോ.. Kerala Style Crispy Kuzhalappam Recipe| Video Credit: Sheeba’s Recipes
Kuzhalappam is a popular and traditional crispy snack from Kerala, often enjoyed with a cup of hot tea. It is a savory, tube-shaped treat made from a dough of rice flour and a flavorful blend of spices, coconut, and shallots. Here is a recipe to help you make this delicious snack at home.
Ingredients
For the Dough:
- 1.5 cups rice flour (finely ground and roasted)
- 0.5 cup grated coconut
- 4-5 small shallots (pearl onions)
- 1 clove garlic
- 0.25 teaspoon cumin seeds
- 1 teaspoon black sesame seeds
- 1.5 cups water (approximate)
- Salt to taste
For Frying:
- Coconut oil or other vegetable oil for deep frying
Instructions
1. Prepare the Aromatic Paste:
- In a grinder, combine the grated coconut, shallots, garlic, and cumin seeds. Add a tablespoon or two of water and grind to a smooth paste. Set aside.
2. Prepare the Dough:
- If you’re using store-bought rice flour, dry roast it in a pan on medium heat for about 4-6 minutes until a nice aroma develops. This step is crucial for achieving a crispy texture.
- In a saucepan, bring about 1.5 cups of water and salt to a rolling boil. Lower the heat.
- In a separate pan, combine the roasted rice flour, the ground coconut paste, and the black sesame seeds. Mix well for 2-3 minutes on low to medium heat.
- Pour about half a cup of the boiling water over this mixture and let it rest for a few minutes.
- Once the mixture is cool enough to handle, gradually add the remaining warm water, kneading well to form a soft, non-sticky dough. If the dough feels too dry, add a little more hot water; if it’s too sticky, add a little more rice flour.
- Cover the dough with a damp cloth or paper towel to prevent it from drying out while you work.
3. Shape the Kuzhalappam:
- Heat oil in a deep, heavy-bottomed pan for frying.
- Take a small portion of the dough and roll it into a small ball.
- Place the dough ball on a lightly oiled plastic sheet or banana leaf. Cover it with another oiled plastic sheet.
- Using a rolling pin, gently roll the dough into a thin, round disc. The thinner you roll it, the crispier your kuzhalappam will be.
- Carefully peel off the top plastic sheet and remove the round disc.
- Wrap the disc around a small, oiled rod or your index finger to form a cylinder shape. Press the edges together firmly to seal them.
- Repeat this process until you have a batch of kuzhalappam ready for frying.
4. Fry the Kuzhalappam:
- When the oil is hot, reduce the heat to low-medium.
- Carefully drop a few kuzhalappams into the hot oil. Avoid overcrowding the pan.
- Fry until they turn a light golden-brown color and are crispy. Stir occasionally for even frying.
- Remove the fried kuzhalappam from the oil using a slotted spoon and place them on a paper towel to drain excess oil.
- Allow them to cool completely before storing them in an airtight container.
Enjoy your homemade, crispy Kerala-style kuzhalappam with your evening tea!